Sprowadzanie pierwiastków do łatwiejszej postaci
Michał: Mam np. pierwiastek √224 i chciałbym teraz sprowadzić go do łatwiejszej postaci, czyli np. 2√3.
Jaką metodą najprościej to zrobić?
11 wrz 21:37
Mila: Rozłożyć na czynniki pierwsze.
11 wrz 21:38
Maslanek: Rozkład na czynniki pierwsze
224 | 2
112 | 2
66 | 2
33 | 3
11 | 11
Czyli 224=23*3*11
11 wrz 21:38
asdf:
Ja żeby sprowadzić duży pierwiastek do łatwiejszej postaci po prostu kombinuję, sprawdzam czy:
dzieli się przez: 3, 4,9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100, 121, 144. Tutaj masz liczbę parzystą,
więc odpada już 3, 25, 81, 121..Tutaj masz:
√224 = √16 * 14 = 4√14
11 wrz 21:42
Maslanek: Aha

112 | 2
56 ...
Właśnie coś mi nie pasowało
11 wrz 21:44
Michał: Ale co daje mi rozkład na czynnik pierwsze? Przecież wtedy pod pierwiastkiem zamiast liczby,
mam działanie z którym też nic nie mogę zrobić.
Dziękuję za pomoc!
11 wrz 22:29