zadanie
kasiulaa: wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełni warunek:
a) f(x+1)= 2x − 3
b)f(−x+3)=x +5
11 wrz 21:28
Mila: a) f(x)=ax+b
a(x+1)+b=2x−3
ax+a+b=2x−3
a=2 i a+b=−3
a=2
b=−5
f(x) =2x−5
spr.
f(x+1)=2(x+1)−5=2x+2−5=2x−3
sama zrób (b)
11 wrz 21:54
pigor: ... np. tak :
a) f(x+1)=2x−3 ⇒ niech x+1=t i x=t−1 ⇒ f(t)=2(t−1)−3= 2t−5, czyli
f(x)=2x−5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b) f(−x+3)=x+5 ⇒ niech −x+3=t i x=3−t ⇒ f(t)= 3−t+5= −t+8, czyli
f(x)=−x+8.
11 wrz 21:56
kasiulaa: dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb (x,y) spełniająca
nierówność x+y≥1
my−9x = −4
mx − y = m
11 wrz 22:22
krystek: Wyznacz x i y i podstaw do nierówności
11 wrz 22:23
Mila: Witaj Krystek, jakoś nie spotykam Cię ostatnio na forum − długie wakacje?
11 wrz 22:24
kasiulaa: nie poradzę sobie
11 wrz 22:35
Ajaks:
(1) −9x+my=−4
(2) mx−y=m
z (2) równania wyznaczam y
y=mx−m podstawiam do (1)
−9x+m(mx−m)=−4
−9x+m
2x−m
2=−4
x(m
2−9)=m
2−4
m
2−9≠0⇔m≠3 i m≠−3
dokończ
11 wrz 23:04