funkcja kwadratowa
Bartek: Napisz wzór fkcj kwadratowej w postaci ogólnej wiedząc, że: funkcja ma jedno miejsce zerowe
oraz do wykresu należa pkt. A(1,1) B(2,0)
11 wrz 21:19
ICSP: y = a(x − x0)2
teraz podstawiaj współrzędne dwóch punktów i wylicza a oraz x0
11 wrz 21:22
Bartek: x0 wiem że jest 2 ale tak nie za bardzo wiem jak a wyliczyć
11 wrz 21:25
asdf:
11 wrz 21:27
asdf:
f(2) = 0
f(1) = 1
11 wrz 21:27
ICSP: A(x;y) = A(1;1)
x = 1
y = 1
podstawiasz odpowiednio. Tak samo z punktem B
11 wrz 21:27
Bartek: dzięki
11 wrz 21:30