ciągi, ciąg arytmetyczny
rzekomy: Jeszcze jedno, miary kątów wielokąta tworzą ciąg arytmetyczny, którego różnica równa się 4
o, a
miara największego kąta wynosi 172
o. Jaka jest liczba boków wielokąta?
r=4
o
a
n= 172
o no i co w związku z tym ?

proszę o pomoc.
5 maj 17:23
rzekomy:
5 maj 17:28
@Basia:
a
n = a
1+(n−1)*r
172 = a
1+(n−1)*4
172 = a
1 + 4n − 4
a
1 + 4n = 176
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
1+a
1+...+a
n = S
n jest sumą miar kątów tego wielokąta
z geometrii wiadomo, że suma miar katów n−kąta = (n−2)*180
czyli
| a1+172 | |
| *n = (n−2)*180 /*2 |
| 2 | |
(a
1+172)*n = (n−2)*360
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i masz układ równań do rozwiązania
5 maj 17:30
wmboczek:
suma kątów (n−2)*180
równa się sumie ciągu arytmetycznego a1=174, r=−4
5 maj 17:30
rzekomy: spasiba!
5 maj 17:32
rzekomy: r=4
5 maj 17:33