równania wielomianowe...
nuskaa: Potrzebuje pomocy:
jak najszybciej, na dzisiaj:
1.x3+3x2−4=0
2.x3−3x−2=0
3.x3−4x2+9=0
11 wrz 20:49
ICSP: 1. Suma współczynników = 0 − x = 1 jest pierwiastek. Dziel przez (x−1)
2. x = −1 v x = 2 w pamięci można zrobić (np ze wzorów Cardano

3.w(3) = 0 dziel przez (x − 3)
11 wrz 20:52
Skipper:
1.
x3+2x2+x2−4=0
x2(x+2)+(x−2)(x+2)=0
(x+2)(x2+x−2)=0
x=−2
11 wrz 20:54
Skipper: ... i dalej Δ...
11 wrz 20:55
nuskaa: mogłabym jeszcze proscic o rozpisanie 2
11 wrz 21:09
nuskaa:
11 wrz 22:00
asdf: a swoje obliczenia?
11 wrz 22:03
asdf: x3 − 3x − 3 + 1 = 0
(x3 + 1) − 3(x + 1) = 0
(x + 1)(x2 − x + 1) − 3(x + 1) = 0
...dalej samemu
11 wrz 22:08
ICSP: | | −3 | | −2 | |
Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 = 0 |
| | 3 | | 2 | |
x
1 =
3√−22 = −1
x
2 = −2x
1 = 2
xD
11 wrz 22:12
asdf:
ICardanoSP
11 wrz 22:28
ICSP:
11 wrz 22:32