miejsce zerowe funkcji
kasiulaa: wyznacz miejsca zerowe funkcji f(x)= √3−x−3√x+1
11 wrz 20:32
kasiulaa: ma ktoś pomysł ?
11 wrz 20:54
ICSP: ja mam ja mam

Wyznacz dziedzinę najpierw
11 wrz 20:55
kasiulaa: x∊<−1;3> ?
11 wrz 20:57
Eta:
D: 3−x≥0 i x+1≥0 ⇒ x€<−1, 3>
√3−x−3√x+1=0
√3−x= 3√x+1 /2
3−x= 9(x+1) ....... dokończ
11 wrz 20:58
Eta:
11 wrz 20:59
ICSP: 
teraz rozwiązujemy równanie f(x) = 0
√3−x −3
√x+1 = 0
√3−x = 3
√x+1
obydwie strony równia są dodatnie wiec możesz je podnieść do kwadratu

I juz praktycznie po zadaniu
11 wrz 20:59
ICSP:
11 wrz 21:00
Eta:
11 wrz 21:00
ICSP:
11 wrz 21:05
kasiulaa: dzięki
11 wrz 21:11
kasiulaa: wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każdej liczby rzeczywistej x spełni warunek:
a) f(x+1)= 2x − 3
b)f(−x+3)=x +5
11 wrz 21:20
Maslanek: a) f(x+1)=2x−3=2(x+1)−5
Czyli f(x)=2x−5
11 wrz 21:31