matematykaszkolna.pl
pytanie szklanka: czy czas jest równy pokonanej drodze?
11 wrz 20:29
Skipper: ... czy gęś jest równa kaczce? −emotka
11 wrz 20:34
szklanka: może inaczej czy czas jest równy pokonywanej drodze ?
11 wrz 20:39
Skipper: jak czas może być równy drodze ?
11 wrz 20:42
szklanka: mam takie zadanie 1900− litry wody 4600− litry wody t−czas 3t+1900=2t+4600 t=2700 s=45min t= 2700 litrów , czyli te litry są równe czasowi?
11 wrz 20:42
Skipper: ... baw się dalej
11 wrz 20:44
Eta:
11 wrz 20:44
szklanka: o co chodzi z tymi litrami?
11 wrz 20:45
Krzysiek: Czesc. Czas nie jest rowny pokonanej drodze gdyz gdyz to nie sa te same wielkosci. czas wyrazasz np. w sekundach a droge np w metrach . Teraz jak zapiszesz sek =metr to widzisz ze to falsz. Moesz zrobic co innnego porownac w jakim czasie pokonasz np 5km (ja bym szedl 1 godzine ). Zapamietaj sobie na cale zycie taki wzor . On Ci sie nawet przyda na mature. ZXapisujemy go tak. V=s/t gdzie v to jest predkosc , s pokonana droga , t−czsas w ktorym ta droga zostala pokonana . Teraz jesli droga bedzie w metrach, czas bedzie w sekundach to predkosc bedzie wyrazona w .. dobrze myslisz w m/s . Mysle sobie ze z tymi litrami wlasnie chodzi o predkosc przeplywu (nie napisales tre3sci zadania )ale sie tak domyslam. Czyli bedzie ze np. 1900l wody wyplywa w ciagu 30 minut czyli Vprzeplywu= 1900/30 [l/min]. . Jezeli wiesz ile przeplywa w ciagu 30 minut to mozesz sobie policzyc ile przeplywa wody w ciagu np 1 godziny , albo w ciagu 1 minuty. Obliczysz to z proporcji np w ciagu 1 godziny Godzina ma 60 minut to zapiszemy to tak 1900l −30 mnut to x litrow −60 minut. Liczysz x= 60*1900/30 . Po prostu zwykla proporcja . To wiesz. To samo w ciagu 1 minuty. 1900−30 to x litrow −1 minuta czyli x= 1900*1 /30 i masz wynik. Nam nadzieje ze teraz wiesz o co chodzi . Teraz co do Twojego pytania na poczatku czy czas jest rowny pokananej drodze to juz bedziesz wiedzial ze nie, tylko jest rowny (popatrz na wzor ) predkosci z jaka zostala pokanana droga przez pokonana droge. . Jak sobie napiszesz ze t=v/s to jak masz v [m/s] i s[m] . Jednoski moga byc oczywiscie rozne . Poskacaj sobie sam i zobaczysz ze t czyli czas wyjdzie CI w sekundach czy np minutach . To do dziela . ja wiem ze to sa proste rzeczy ale na nich najbardziej czlowiek sie zacina . czesc.
12 wrz 13:37
szklanka: Dziękuje Tobie Krzysiek
12 wrz 16:02