zadanie z równań i nierówności
Dodo: POMOCY



Pani Anna ważyła o 3 kg mniej niż pani Zofia.Po kuracji odchudzającej pani Anna
waży o 15% mniej,a pani Zofia o 15kg mniej i obie ważą tyle samo.Ile kilogramów ważyła każda z
tych pań przed kuracją odchudzajacą.
5 maj 17:17
@Basia: Podpowiadam
5 maj 17:19
który, bury?: ←→βfyuy yugu δ∞
5 maj 17:21
@Basia:
Przed kuracją:
x − waga Anny
y − waga Zofii
x = y−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Po kuracji:
x−15%x = x−0,15x = 0,85x waga Anny
y−15 waga Zofii
0,85x = y−15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż ten układ równań
5 maj 17:21
Dodo: :(:(:( nie wiem jak?
5 maj 17:39
@Basia:
z pierwszego równania
x = y−3 /+3
x+3 = y
y = x+3
podstaw za y do drugiego równania i spróbuj je rozwiązać
napisz jakie masz równanie po podstawieniu
5 maj 17:45
Dodo: próbuję ale nic mi nie wychodzi.:( W podręczniku jest wynik który dla Anny wynosi 80kg a dla
Zofi 83kg.No i jesszcze jedno pani kazała obliczać to tylko na x nie na y.
5 maj 17:54
@Basia: A do której klasy Ty chodzisz ?
5 maj 17:57
@Basia: Z jedną niewiadomą to będzie tak:
Przed kuracją:
x waga Anny
x+3 waga Zofii
Po kuracji:
x − 15%x = x−0,15x = 0,85x waga Anny
x+3−15 = x−12 waga Zofii
0,85x = x−12 /−x
0,85x −x = −12
−0,15x = −12 /:(−0,15)
x = 120015
wylicz to, to jest waga Anny
Zofia ważyła o trzy kilogramy więcej
5 maj 18:04
5 maj 18:16