rozwiąż nierówność
Paulaaa: (x−3)2 <2(x+1)2
11 wrz 19:59
rumpek:
(x − 3)2 < 2(x + 1)2
x2 − 6x + 9 < 2(x2 + 2x + 1)
x2 − 6x + 9 < 2x2 + 4x + 2
x2 + 10x − 7 > 0
11 wrz 20:02
Saizou : x2−6x+9<2(x2+2x+1)
x2−6x+9<2x2+4x+2
−x2−10x+7<0
11 wrz 20:02
Paulaaa: rumpek. a czy przed 4x nie powinien być minus?
11 wrz 20:04
Paulaaa: wynik końcowy nie powinien wyglądać tak: x2−10x−7>0 ?
11 wrz 20:07
rumpek: nie
11 wrz 20:07
rumpek: ktoś chyba nie zna wzorów skróconego mnożenia
11 wrz 20:08
Paulaaa: znam. tylko znaki mi nie odpowiadają bo mi wyszło inaczej.
11 wrz 20:09
rumpek: napisz jak zrobiłaś, powiem gdzie błąd masz
11 wrz 20:10
Paulaaa: (x − 3)2 < 2(x + 1)2
x2−2*x*3+32<2(x2−2*x*1+12)
x2−10x−7>0
11 wrz 20:13
Saizou : a dalej

policz Δ i pierwiastki
11 wrz 20:14
Paulaaa: Δ=128 , pierwiastków nie umiem
11 wrz 20:16
Paulaaa: ale ta nierowność ma chyba złe znaki, weźcie sprawdzcie bo ja nie mogę znaleźć błędu
11 wrz 20:18
Saizou : dla y=ax
2+bx+c
Δ=b
2−4ac
jeśli Δ>0 to
jeśli Δ=0 to
jeśli Δ<0 to nie ma miejsc zerowych
i do dzieła
11 wrz 20:20
rumpek: no są u Ciebie złe znaki

wzorów nie znasz
(x + 1)
2 = x
2 + 2x + 1
(x − 1)
2 = x
2 − 2x + 1
11 wrz 20:22
Paulaaa: x2 + 10x − 7 > 0
czyli z takiej nierówności mam to wszystko obliczyć?
11 wrz 20:34
rumpek:
11 wrz 20:35
Paulaaa: Δ=128?
11 wrz 20:37
rumpek: x
2 + 10x − 7 > 0
Δ = 10
2 − 4 * (−7) = 100 + 28 = 128
więc
11 wrz 20:39
Paulaaa: a pierwiastek ze 128 ile wynosi ?
11 wrz 20:40
Paulaaa:
11 wrz 20:41
rumpek: to policz
11 wrz 20:41
Paulaaa: w tym problem że ja wogóle nie oganiam pierwiastków
11 wrz 20:44
Paulaaa: 2√64?
11 wrz 20:44
Paulaaa: heeeeeeej
11 wrz 20:53
rumpek: nie
11 wrz 20:54
rumpek: 8√2
11 wrz 20:54
Paulaaa: a, dzięki
11 wrz 20:57