Jak zrobić to zadanie poproszę jeszcze objaśnienie
EWA: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi wiedząc, że α ∈ (0°,90°)
| | sin alfa + cos alfa | |
a) |
| = ctg alfa (1+ tg alfa) |
| | sin alfa | |
11 wrz 19:49
M.: ctg to inaczej cos przez sin, 1 to sin/sin
sinα+cosαsinα = cosαsinα* ( sinαsinα + sinαcosα )
następnie wyrażenie w nawiasie sprowadzamy do wspólnego mianownika
sin+cossin = cossin * ( sin*cossin*cos + sin2sin*cos )
wyrażenie w nawiasie zapisujemy na jednej kresce
sin+cossin = cossin * ( sin*cos+sin2sin*cos )
wyciągamy sin przed nawias i skracamy z ulamkiem cos/sin
sin+cossin = cossin * ( sin ( cos + sin)sin*cos )
obie strony są równe, tożsame
sin+cossin = sin+cossin
11 wrz 21:54