ciągi, ciąg arytmetyczny
rzekomy: Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma dwóch ostatnich wyrazów
wynosi 105, a siódmy wyraz jest równy 30. Znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazó tego ciągu.
ułożyłem równania
2a1 +r = 27
i
30= a1+6r
tylko non stop mi czegoś brakuje proszę o pomoc
5 maj 17:12
@Basia: Podpowiadam
5 maj 17:14
@Basia: Z układu równań, który ułożyłeś wylicz a1 i r. To na pewno potrafisz.
Potem:
an−1+an=105
a1+(n−2)*r+a1+(n−1)*r=105
2a1 + (n−2+n−1)*r=105
2a1+(2n−3)*r = 105
podstawisz za a1 i r i rozwiążesz równanie z niewiadomą n
5 maj 17:17
rzekomy: no tak, głupota ludzka nie zna granic

dziękować
5 maj 17:20
ola: a mógłby mi ktoś podpowiedziec jak olbiczyc liczbę wyrazów tego ciagu

nie moga sobie z tym
poradzic a tak wszystko juz obliczłam
14 paź 14:48