pytanie
szklanka:
x2−6 =0
współczynnik x to będzie 0,prawda
czyli 12+0−6 =0 tak?
11 wrz 19:17
Krzysiek: Tak wspolczynnik x=0 . To co napisales na dole to nie mozesz tak napisac ze 12 tylko 1x2 bo
wspolczynnik przy x2 jest jeden.Takiej postaci rownania kwadratowe jakie napisales
rozwiazujesz w ten sposob ze te nimus cos przenosisz na prawa strone . i mamy tak jak u Ciebie
x2=6 wobec tego x=√6 bo √6 podniesiony do kwadratu da szesc. Ale to nie koniec bo jeszcze
jaka liczba [podnesiona do kwadratu da szesc . Bedzie to x= −√6 czyli minus pierwiastek z 6
podniesiony do kwadratu da szesc. Prosze zebys rozwiazalm sobie np takie rownania x−4=0. ,
x2−16=0 , x2− 25=0 . Wtedy zaczaisz o co biega z tym minus cos do kwadratu Czesc.
11 wrz 23:58
asdf: albo wzorem:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
12 wrz 00:02