Liczby zespolone.
IggyPop: Dopiero zaczynam przygodę z liczbami zespolonymi i nie za bardzo wiem jak rozwiązać taki
przykład:
Im(1z)+2RezIzI =?, Z=−3,−2i. Czy ktoś byłby tak łaskawy, aby wytłumaczyć mi jak
rozwiązać ten przykład?
11 wrz 19:12
IggyPop: W mianowniku ułamka jest moduł Z (piszę jakby ktoś nie zauważył, bo wygląda trochę
niewyraźnie). Z góry dzięki za pomoc.
11 wrz 19:13
Aga1.: | 1 | | 1 | | −3+2i | | −3+2i | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| z | | −3−2i | | (−3−2i)(−3+2i | | 13 | |
IzI=
√(−3)2+(−2)2=
Rez=−3
Podstaw i oblicz.
11 wrz 23:52
IggyPop: Dzięki Ci dobra kobieto.
12 wrz 16:00