Zad
Aga: Dane są liczby a−3, a+4, 2a−3. Wyznacz wartość parametru a dla których te liczby są długościami
boków:
a) dowolnego trójkąta;
b) trójkąta równoramiennego;
c) trójkąta prostokątnego.
11 wrz 18:43
PW: c) najłatwiejsze. Twierdzenie odwrotnie do twierdzenia Pitagorasa mówi, że jeżeli liczby x, y,
z spełniają równanie
(1) x2 + y = z2,
to istnieje trójkąt prostokątny o bokach x, y i z (i oczywiście długością jego
przeciwprostokątnej jest z, bo przeciwprostokątna jest najdłuższa).
Widać, że liczba a musi być większa od 3, bo a−3 jest długością boku.
Na pewno a+4>a−3,
ale nie wiemy, która z liczb jest większa: 2a−3, czy a+4. Trzeba rozwiązać odpowiednie
nierówności i sprawdzić, czy spełnione będzie równanie (1).
Żeby odpowiedzieć na a) trzeba przypomnieć sobie tzw. nierówności trójkąta.
12 wrz 11:39
ania: b)
2a−3 = a+4
a=7
boki trójkąta to 4, 11, 11
12 wrz 11:58
ania: b)
2a−3 = a+4
a=7
boki trójkąta to 4, 11, 11
12 wrz 11:59
ania: c) w tw. Pitagorasa x2 + y2 = z2
(a−3)2 +(a+4)2 =(2a−3)2 ====> a=8 boki to 5, 12, 13
(a−3)2 +(2a−3)2 =(a+4)2 ====> jest rozwiązanie, ale ma pierwiastki w sobie i nie chce mi
sie bawić
WARUNEK podstawowy a>3
12 wrz 12:09
AbbyLexi: hej,mam pytanie co trzeba wcisnąć na klawiaturze żebym miała kwadrat z anej liczby?
21 sty 18:26