matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy.
kaśka:
rozwiąż równanie:
7
4
1
+
−
= 0
x−2
x
2
−2x
x
2
− 3x + 2
jak to do wspólnego mianownika sprowadzić?
11 wrz 18:37
Mila:
x
2
−2x=
x
(x−2) x
2
−3x+2=0 Δ=9−4*2=1
3−1
3+1
x
1
=
=1 lub x
2
=
=2
2
2
x
2
−3x+2=
(x−1)(x−2)
wspólny mianownik: x*(x−1)*(x−2)
11 wrz 21:37