PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZIEDZINY WYRAŻENIA WYMIERNEGO
PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZ: PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZIEDZINY WYRAŻENIA WYMIERNEGO
licznik : 3x5−7x2+3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
mianownik : 3x2+2
11 wrz 17:35
Ajtek:
3x2+2≠0 ⇒ x∊R
11 wrz 17:36
Saizou : nie możemy dzielić przez zero zatem
3x
2+2≠0
3x
2≠−2 jest to sprzeczność
zatem x∊R
11 wrz 17:38
Ajtek:
Saizou pięknie wytłumaczone

.
11 wrz 17:39
PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZ: no ok, a jeśli mam działanie ?
licznik : 7t+8
mianownik: (2t−1)(t+5) to bedzie tak ? :
t= −5 t= {1/2}
D : x≠(−5) i x≠
12
D: R { −5 ;
12 }
x∊ (−
∞;−5)∪(−5; −
12 )∪ (
12 ; +
∞ )




?
11 wrz 17:47
Ajtek:
Na to wychodzi

.
11 wrz 17:48
szklanka: dlaczego x∊R a nie x∊∅ skoro sprzeczne to nie ma rozwiązań prawda?
11 wrz 17:48
PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZ: no to chyba rozumiem , mam po prostu czasami obawy do tego co mi wychodzi ,żeby sie póxniej nie
okazało,że to kompletne bzdury

wiecie ,czy to często jest na maturze ?
11 wrz 17:49
Ajtek:
Prześledź zadania z lat ubiegłych to będziesz wiedział. Nie mniej przydaje się to

.
11 wrz 17:51
Saizou : szklanka bo obliczasz jakie iksy nie należą do dziedziny. Z założenia x∊R i odejmujesz to
co wychodzi mianownik≠0
11 wrz 17:51
PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZ: a jeżeli mam ułamek x2 = 14 to czy jest wtdy to jako określona dziedzina wyrażenia
wymiernego ?
11 wrz 19:07
szklanka:
Dlatego należy do R bo nie ma czego wykluczyć bo liczba podniesiona do kwadratu nie da liczby
ujemnej ,prawda?
11 wrz 19:21
Saizou : musisz obliczyć x i to będzie dziedzina
np.
11 wrz 19:25
PROSZE O POMOC W OKREŚLENIU DZ: no to tak myślałam, wiellkie dzięki
11 wrz 19:26