pole powierzchni graniastosłupa
andzia : Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prostego,którego krawędź boczna ma 20 cm , a podstawa
jest:
rombem o przekątnych 12 cm i 16 cm
5 maj 16:46
tim: Pc = 2pPODSTAWY + P4 ŚCIAN
Pole podstawy potrafisz, a ściany będą prostokątami o wymiarach 12x20, 12x20, 16x20, 16x20
5 maj 16:48
andzia : pole ścian wychodzi mi 1120 .. a pole podstawy 96 .. i to jest jakoś nie możliwe .. bo wynik ma
być 992
5 maj 16:55
andzia : pole ścian wychodzi mi 1120 .. a pole podstawy 96 .. i to jest jakoś nie możliwe .. bo wynik ma
być 992
5 maj 16:55
andzia : pole ścian wychodzi mi 1120 .. a pole podstawy 96 .. i to jest jakoś nie możliwe .. bo wynik ma
być 992
5 maj 16:55
tim: Oj, masz racje.
Ściany będą miały inny wymiar

.
Już tłumaczę.
5 maj 16:56
andzia : pomocy ~
5 maj 16:56
tim:

Odcinek zielony = 0,5d
1 = 6
Odcinek niebieski = 0,5d
2 = 8
Z tw. Pitagorasa liczymy a − bok rombu. = 10
Będą 4 ściany o wymiarach 10 * 20
5 maj 16:59
andzia : dzięki
5 maj 16:59