wykres funkcji
szklanka:
Powiedzcie mi jak narysować wykres funkcji mając dane
f(x)=x
2+x+1 ,bardzo proszę o pomoc to dla mnie ważne, jakiś wykresik jak możecie
11 wrz 17:24
Aga1.:
11 wrz 17:31
szklanka:
a jak naniosłaś te punkty ? Obliczyłaś coś z wyrażenia x2+x+1 ?
11 wrz 17:49
szklanka: ?
11 wrz 18:03
szklanka: proszę powiedzcie
11 wrz 18:13
szklanka: nikt mi nie odpowie?
11 wrz 18:38
Krzysiek: Szklanka jak policzysz delte to wyjdzie CI mniejsza od zera . czyli funkcja nie bedzie
przecinac osi OX . Czyli nie ma pierwiastkow dla ktorych wartosc bedzie zero. WS polczynnik
przy x2 dodatni bo =1 wiec ramiona paraboli w gore i wykres lezy nad osia OX. To juz jasne .
Teraz sobie podstaw do funkcji za x zero czyli mamy 02+0+1=1 czyli x=0 to y=1 i tak masz na
wykresie . Teraz postawmy x=−2 Mamy (−2)2 +(−2)+1=4−2+1=3 (uwaga (−2)2=4) czyli mamy x=−2 i
y=3 i tak dalej sobie postawiasz moze jeszcze x=1 to mamy ze wzoru funkcji 12+1+1=3. czyli
x=1 i y=3. teraz sobie zobacz na wykres i porownaj te obliczenia i zobacz czy sa takie same
jak na wykresie . Prosze zebys sobie podstawial za x dowolme liczby dodatnie i ujemne
obliczyl jaki wyjdzie y . Popatrz teraz na wzor funkcji y=x2+x+1 . Jakas liczbe bys nie
postawil za x to y nigdy nie bedzie rowny zero (do tej konkretnej funkcji ) . Juz miales ta
informacje ja policzyles delte bo <0 .
Jaki by nie byl wzor funkcji kwadratowej (bo teraz takimi sie zajmujesz ) to podstawiaj sobie x
do wzoru i dla jakiejs wartosci x wyjdzie CI y . czyli wyjdzie CI x=? i y=? czyli jest to
puntk na wykresie i go zaznaczasz . czesc
12 wrz 10:18
szklanka: Dziękuje o to mi chodziło !
12 wrz 16:03