matematykaszkolna.pl
wykres funkcji szklanka: Powiedzcie mi jak narysować wykres funkcji mając dane f(x)=x2+x+1 ,bardzo proszę o pomoc to dla mnie ważne, jakiś wykresik jak możecie emotka
11 wrz 17:24
Aga1.: rysunek
11 wrz 17:31
szklanka: a jak naniosłaś te punkty ? Obliczyłaś coś z wyrażenia x2+x+1 ?
11 wrz 17:49
szklanka: ?
11 wrz 18:03
szklanka: proszę powiedzcie
11 wrz 18:13
szklanka: nikt mi nie odpowie?
11 wrz 18:38
Krzysiek: Szklanka jak policzysz delte to wyjdzie CI mniejsza od zera . czyli funkcja nie bedzie przecinac osi OX . Czyli nie ma pierwiastkow dla ktorych wartosc bedzie zero. WS polczynnik przy x2 dodatni bo =1 wiec ramiona paraboli w gore i wykres lezy nad osia OX. To juz jasne . Teraz sobie podstaw do funkcji za x zero czyli mamy 02+0+1=1 czyli x=0 to y=1 i tak masz na wykresie . Teraz postawmy x=−2 Mamy (−2)2 +(−2)+1=4−2+1=3 (uwaga (−2)2=4) czyli mamy x=−2 i y=3 i tak dalej sobie postawiasz moze jeszcze x=1 to mamy ze wzoru funkcji 12+1+1=3. czyli x=1 i y=3. teraz sobie zobacz na wykres i porownaj te obliczenia i zobacz czy sa takie same jak na wykresie . Prosze zebys sobie podstawial za x dowolme liczby dodatnie i ujemne obliczyl jaki wyjdzie y . Popatrz teraz na wzor funkcji y=x2+x+1 . Jakas liczbe bys nie postawil za x to y nigdy nie bedzie rowny zero (do tej konkretnej funkcji ) . Juz miales ta informacje ja policzyles delte bo <0 . Jaki by nie byl wzor funkcji kwadratowej (bo teraz takimi sie zajmujesz ) to podstawiaj sobie x do wzoru i dla jakiejs wartosci x wyjdzie CI y . czyli wyjdzie CI x=? i y=? czyli jest to puntk na wykresie i go zaznaczasz . czesc
12 wrz 10:18
szklanka: Dziękuje o to mi chodziło !emotka
12 wrz 16:03