oceń wartości logiczne + zad tekstowe
ErJot: 1. zadanie z logiki a 2.tekstowe
1. Oceń wartości logiczne twierdzeń:
a) Jeśli liczba jest podzielna przez 3 to jest podzielna przez 6.
b) Jeśli przekątne czworokąta przecinają się pod kątem prostym to jest on rombem.
c) Jeśli trójkąt ma wszystkie kąty ostre to jest ostrokątny.
2. Pierwszy tokarz wykonałby zamówienie w ciągu 8h, drugi o pół godz krócej a trzeci w ciągu 6h
40min. Oblicz jaką część całego zamówienia wykonują trzej tokarze, pracując równocześnie przez
11 wrz 17:24
ErJot: I jak, da radę ktoś? Bardzo mi to pilne
11 wrz 17:45
Aga1.: 1)
a) fałsz
b) fałsz
c) prawda.
11 wrz 17:57
ErJot: tyle wiem ale trzeba to rozpisać tabelką
11 wrz 17:58
Aga1.: t− liczba h potrzebnych na wykonanie pracy, gdy trzej pracują jednocześnie
8 −liczba h potrzebnych na wykonanie zamówienia przez "najszybszego "
pracownika
7,5 czas na wykonanie pracy przez drugiego pracownika
| | 2 | |
6 |
| liczba h godzin potrzebnych na wykonanie pracy przez "najwolniejszego" pracownika |
| | 3 | |
| 1 | |
| −część pracy wykonana w ciągu 1 h , gdy3 tokarze pracują razem |
| t | |
| 1 | |
| część pracy wykonana w ciągu 1 h przez najszybszego tokarza |
| 8 | |
| 1 | |
| część pracy wykonana przez średniego pracownika w ciągu 1 godziny |
| 7,5 | |
| 1 | |
| część pracy wykonana przez najwolniejszego pracownika |
| 20/3 | |
t=
Odp.
11 wrz 18:12
ErJot: a czy mogłabym zrobić to tak?:
I tokarz − 8h
II tokarz − 7h 30 min = 7,5h
III tokarz − 6h 40min = 6,(6)h
I) 8h − 100%
2,4h − x
8x = 240 |:8
x=30%
II) 7,5h − 100%
2,4h − x
7,5x = 240 |:7,5
x= 32%
III) 6,(6)h − 100%
2,4h − x
6,(6)x = 240 |:6,(6)
x= 36,(36)%
30% + 32% + 36,(36)% = 98,(36)%
| | 2 | |
i odpowiedź: Tokarze pracując równocześnie przez 2 |
| godz. wykonają 98,(36)% zamówienia. |
| | 5 | |
11 wrz 19:04
ErJot: I jak? proszę niech ktoś sprawdzi bo to b. ważne
11 wrz 19:14
ErJot: Ponawiam pytanie...
12 wrz 10:19
ania: dobry sposób
12 wrz 12:16