Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
michał: Cześć, proszę o pomoc w zadaniu:
oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=2x4
y=x2+6
Dzięki.
11 wrz 17:23
michał: Cześć, proszę o pomoc w zadaniu− oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=2x4, y=x2+6.
Dzięki.
11 wrz 17:24
Krzysiek: zacznij od policzenia granic całkowania
czyli znajdź punkty przecięcia się tych krzywych
11 wrz 17:28
michał: właśnie mam problem z obliczeniem punktów przecięcia i tu przydałaby mi się pomoc.
11 wrz 17:40
Krzysiek: 2x4 =x2 +6
podstawienie: t=x2 ,t≥0
2t2 −t−6=0
i liczysz Δ itd.
11 wrz 17:43
Aga1.: 2x4=x2+6
2x4−x2−6=0
Np. Wprowadź pomocniczą zmienną t=x2 i t≥0
11 wrz 17:44
Mila:

Granice całkowania :
2x
4=x
2+6
x
2=t i t≥0
2t
2−t−6=0 Δ=49
| | −6 | |
t1= |
| nie odpowiada założeniom lub t2=2 |
| | 4 | |
x
1=
√2 lub x
2=−
√2
dokończ
11 wrz 17:53
michał: Dzięki za podpowiedzi. Wyszło mi −152√215, czyli na minusie, Czy to możliwe?
11 wrz 18:14
Krzysiek: powinieneś policzyć taką całkę:
| | 152√2 | |
∫−√2√2 (x2 +6−2x4 )dx = |
| |
| | 15 | |
11 wrz 18:25
michał: Zrobiłem tutaj błąd, pomieszałem znaki. Dziękuję wszystkim za pomoc.
11 wrz 18:27