Usuwanie niewymierności z mianownika
ErJot: Mógłby mi to ktoś sprawdzić? usuwanie niewymierności z mianownika:
| √80 − √72 | | √80 − √72 | |
| * |
| = |
| √80 + √72 | | √80 − √72 | |
| 80 − √5760 − √5760 + 72 | |
| = |
| 80 − 72 | |
| 152 − 2√5760 | |
| = 19 − 2√5760 |
| 8 | |
11 wrz 17:19
Ajtek:
√80=4√5
√72=6√2
Teraz usuń niewymierność.
11 wrz 17:24
ErJot: mam problem z mianownikiem. czy to ma się zacząć tak? :
| 4√5 − 6√2 | | 4√5 − 6√2 | |
| * |
| |
| 4√5 + 6√2 | | 4√5 − 6√2 | |
11 wrz 17:34
ErJot: ok, wyszedł mi wynik 19 − 48√10 czyli podobnie jak wcześniej tylko ładniejszy pierwiastek.
Będzie dobrze?
11 wrz 17:44
Ajtek:
Nie
| | 152−48√10 | | 8*(19−6√48) | |
...= |
| = |
| 19−6√48
|
| | 8 | | 8 | |
11 wrz 18:02
ErJot: ok, tylko nie rozumiem skąd w liczniku wzięło się 6√48 ...
11 wrz 18:20
Ajtek:
Wyciągnąłem 8 przed nawias w liczniku.
Nie możesz skracać tak jak Ty to zrobiłeś:
Skróciłeś tylko 8 ze 152, a tak nie wolno robić mając złożony licznik.
11 wrz 18:26
ErJot: w takim razie dlaczego 6√48 a nie 6√10? Po wyciągnięciu 8 przed nawias zmieniłeś √10 na
√48. Jeżeli to jest banalne no to przepraszam ale serio nie kapuję tej jednej rzeczy
11 wrz 18:35
Ajtek:
Literówka jest, powinien być 6
√10 oczywiście

.
11 wrz 18:38
ErJot: hehehe a ja już panikuje...

Wielkie dzięki!
11 wrz 18:52