| 1 | 3 | |||
tgα= | =− | zarówno w drugiej i czwartej ćwiartce n | ||
| ctgα | 2 |
| 1 | ||
sinα= | ||
| √1+ctg2α |
| 1 | ||
sinα= | ||
| √1+49 |
| 3√13 | ||
sinα= | ||
| 13 |
| ctgα | ||
cosα= | ||
| √1+ctg2α |
| (−2/3) | ||
cosα= | ||
| √1+49 |
| 2√13 | ||
cosα=− | w drugiej ćwiartce | |
| 13 |
| 2√13 | ||
cosα= | w czwartej ćwiartce | |
| 13 |
| cosx | 2 | |||
ctgx= | =− | |||
| sinx | 3 |
| 2 | ||
cosx=− | sinx | |
| 3 |
| 2 | ||
sin2x+( | sinx)2=1 | |
| 3 |
| 4 | ||
sin2x+ | sin2x=1 | |
| 9 |
| 13 | |
sin2x=1 | |
| 9 |
| 9 | ||
sin2x= | ||
| 13 |
| 3 | −2 | 3 | ||||
sinx= | , cosx= | * | II ćwiartka | |||
| √13 | 3 | √13 |
| 2 | ||
cosx=− | ||
| √13 |
Skorzystałem z gotowych wzorów .Umiem jeszcze je wyprowadzić
Zauważyłam. Pozdrawiam