matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia wymierne
kaśka:
jak to zrobić? Rozwiąż równanie: a)
1
2
5
+
=
x
2
+2x
x
2
− 4
x
2
− 2x
11 wrz 17:05
pigor:
... np. tak :
1
2
5
a) ⇔
+
=
/* x(x−2)(x+2) i
x∊R−{0,−2,2}
=D ⇒
x(x+2
(x−2)(x+2)
x(x−2)
⇒ x−2+2x= 5(x+2) ⇔ −2+3x= 5x+10 ⇔ 2x= −12 ⇔
x=−6
∊D . ...
11 wrz 17:15