| x | ||
y = e | ||
| 1−x2 |
bo kolega pisze niewyraźnie
Jakby ktoś mi mógl wytłumaczyć jak się za coś takiego z e zabrać
wykres funkcji y=1−x2
limx→1 ex/(1−x2 ) mamy: e1/(0)
i to może być: e+∞ lub e−∞
więc policzmy granicę dla x→1− (z lewej strony)
jak widać z rysunku gdy zmierzamy do jedynki z lewej strony to zmierzamy po dodatnich
czyli: limx→1 ex/(1−x2 ) =[e1/(0+ ) ]=e+∞ =+∞
Dzięki bardzo
Myślałem że to jakieś strasznie skomplikowanie bo jest e a tu
proszę
Bardzo dziękuję
dla x→1+
x→(−1)−
x→(−1)+