to co mogę wyczytać z tego to:
L=obwód koła= 2πr
L=2*3,14*r
L=6,28r
wydaje mi się że jakoś się to wyliczy z sin / cos ...
Zapewne trzeba coś z kątem, ale skoro mamy podane d i h to policzę inaczej.
Z tw. Pitagorasa obliczam niebieski bok − x.
x2 + H2 = d2
x2 = d2 − H2
x = √d2 − H2
Więc 2πr = √d2 − H2.
Nas interesuje πr2, więc liczymy r.
2πr = √d2 − H2.
| √d2 − H2 | ||
r = | ||
| 2π |
| √d2 − H2 | ||
πr2 = π | 2 | |
| 2π |
| d2 − H2 | ||
πr2 = π | ||
| 4π2 |
| d2 − H2 | ||
πr2 = | ||
| 4π |
| H(d2 − H2) | ||
V = πr2H = | ||
| 4π |