mat
nat: w okrąg o promieniu 5 wpisano trójkat prostokątny .oblicz pole P tego trójkąta gdy cosinus
jednego z kątów ostrych jest równy 1/3 .wynik zaokrąglij do jednego miejsca po przecinku
11 wrz 16:19
nat: jak to zrobić?
11 wrz 18:55
Ingham:

R = 5
widać z rysunku, że:
c = 2R = 10
teraz w trójkącie prostokątnym
3a = c
3a = 10
obliczamy z tw. Pitagorasa długość boku b (potrzebna do wzoru na pole, można też innym sposobem
np. obliczyć z jedynki trygonometrycznej sinα)
a
2 + b
2 = c
2
| | 100 | | 900 | | 100 | | 800 | |
b2 = 100 − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 10 | | 20√2 | | 100√2 | |
P = |
| ab = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 wrz 19:07
Ingham: pomyłka przy samym końcu:
11 wrz 19:08
kaka: nie zgadza sie odpowiedz ma byc5,3 a nie 15,7
12 wrz 22:28