oblicz obwód i długość przekątnej
kasia92113: Pole trapezu równoramiennnego wynosi 39√3cm2 .Ramię długości 6√3 cm tworzy z dłuższą
podstawą kąt 30 stopni. oblicz obwód i długość jego przekątnej.
PROSZĘ O POMOC
5 maj 16:28
Klara: Pomagam

rysuję trapez, to potrwa .... cierpliwości
5 maj 16:39
kasia92113: prosze pomóżcie mi
5 maj 16:40
tim: Która klasa?
5 maj 16:40
tim: Ah, ja chgciałemn ;ld
5 maj 16:40
kasia92113: ok, dziękuje
5 maj 16:41
kasia92113: to we dwoje możecie mi pomóc, a klasa 3 technikum
5 maj 16:41
=0:

| | h | |
sin30 = |
| x=6√3 wynika z tego ze h=3√3 dalej obliczamy q z pitagorasa |
| | x | |
q=9 b−2*q =a z pola obliczamy b bo pole =39
√3 czyli b=22 mamy b mamy x
wiec mozna z twierdzenia cosinusow obliczyc d
5 maj 16:46
=0: nie wiem czy dobrze
5 maj 16:46
kasia92113: w sumie ja zaczełam liczyć to wyszło mi że:h=3√3, a=22, a b= 4 tylko nie wiem co z tym d i
czy dobrze obliczyłam
5 maj 16:49
=0: | | b2+x2−d2 | |
z d to mozna chyba tak : cos30 = |
| |
| | 2*b*x | |
5 maj 16:51
=0: wszystko poza d juz mamy
5 maj 16:52
Klara:

Witam

P= 39
√3 k=6
√3
a +b2*h= 39
√3 =>
a+b= 26
z tróikata BEC mamy:
hk= sin30
o
to h=
12*6
√3 =>
h= 3√3
x =
a −b2
h{x}= tg30o => x = 3√3*u{3√3
to x= 9 więc
a −b2= 9
to
a −b= 18
rozwiązując układ równań :
a+b = 26
a −b = 18 otrzymasz:
a=22 b=4
więc obwód już policzysz

długość przekątnej IACI = IBDI = d
obliczamy: ze wzoru kosinusów
d
2 = a
2 +k
2 − 2ak*cos30
o
podstaw dane i policz.......
5 maj 16:56
kasia92113: a jeszcze że tak zapytam x ile Ci wyszło bo mi 9
5 maj 16:56
kasia92113: ok dzięki

może zapamiętam do jutra( pisze z tego a boje się jak nie wiem co) ale takie są
skutki jak się na kilka lekcji nie pójdzie
5 maj 16:59
%253Cb%253Ekasia92113%253A%253C%252Fb%253E%2520mam%2520jeszcze%2520jedno%2520pytanie%253A%2520bo%2520wychodzi%2520mi%2520d%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E%253D460%253Cspan%2520class%253D%2522p1%2522%253E%25E2%2588%259A%253C%252Fspan%253E%253Cspan%2520style%253D%2522text-decoration%253A%2520overline%2522%253E3%253C%252Fspan%253E%2520czy%2520to%2520dobrze%253F%2520czy%2520trzeba%2520jeszcze%2520co%25C5%259B%250A%2520liczy%25C4%2587%253F%2520je%25C5%259Bli%2520tak%2520to%2520jak%253F%250A%250A
5 maj 18:31