symbol newtona, równość
Timmy:
| | | | | | | |
Z indukcji pójdzie? Skorzystałem z tego, że | + | = | |
| | | | |
i w dowodzie utknąłem na:
| | | | | | | | | | | | | | | |
... = 2 | + 2 | + 2 | + 2 | +...+2 | |
| | | | | | |
11 wrz 16:16
Timmy: up
11 wrz 17:55
Vax: Weźmy sobie 2n ludzi, n chłopców i n dziewczynek. Policzmy, na ile sposobów można wybrać z nich
| | | | | |
grupę n osobową. Z jednej strony możemy wybrać 0 chłopaków i n dziewczyn, na | * | = |
| | | |
| | | | | | | | | |
| 2 sposobów, potem 1 chłopaka i n−1 dziewczyn na | * | = | 2 sposobów |
| | | | | |
| | | | | | | |
itd.. aż w końcu n chłopców i 0 dziewczynek na | * | = | 2 sposobów, więc |
| | | | |
ogólnie możemy wybrać daną grupę na:
| | | |
ale z drugiej strony możemy to zrobić oczywiście na | sposobów, więc istotnie dana |
| | |
równość działa.
11 wrz 18:30
Timmy: Tak mi się wydawało, że najłatwiej byłoby historyjkę ułożyć, ale że nie mam w tym wprawy, to
sobie darowałem i zacząłem się męczyć z tą indukcją. A to takie proste ; p
Bardzo dziękuję, Vax.
11 wrz 19:05