Logika
dzonsone: moze mi ktos wytlumaczyc jak to zrobic

1 Sprawdz czy jest prawem logicznym nastepujace zdanie
(p⋀(¬q))⇔(p⇒q)
11 wrz 15:55
PuRXUTM: z tego co pamiętam ale nie jestem pewny to trzeba robić założenia
p=1 g=1 i sprawdzasz jak się zgadza jedziesz dalej
p=1 g=0 później
p=0 g=1 i
p=0 g=0 jak wszystkie się zgadzają to to zdanie jest prawem logicznym
mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi
jak coś nie wiesz to popatrz tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1071.html
11 wrz 16:00
dzonsone: Nie kumam w ogole tej logiki

jak to zapisac
11 wrz 16:05
11 wrz 16:06
PuRXUTM: no najlepiej przerób to co ci Krzysiek napisał cały ten początek logiki to zrozumiesz
11 wrz 16:14
dzonsone: Czyli to pierwsze wyrazenie (p∧(¬q) jest nie prawda czyli 0 poniewaz p = 1 ¬q=0
dobrze kombinuje ?
11 wrz 16:16
Krzysiek:

i jak w kolumnie "A" będziesz mieć same jedynki to znaczy, że jest to prawo logiczne
gdzie A to:( p⋀(~q))⇔(p⇒q)
11 wrz 16:23
dzonsone: O fajnie powoli ogarniam a teraz w tej kolumnie p∧−q musze znac wartosci na pamiec czy poprostu
sie je jakos oblcza

?
11 wrz 16:32
Krzysiek: no przecież w drugim wierszu p=1 ,q=1
zatem w 3 kolumnie w 2 wierszu wpisujesz 0
11 wrz 16:35
dzonsone: aaaa chyba skumalem czyli do konca bedzie tak najpierw 0 , 1, 0 , 0
11 wrz 16:39
Krzysiek: 0,1,0 a następnej kolumny już nie ma

czyli jaki wniosek?
11 wrz 16:42
dzonsone: chodzilo mi o wiersze 3 kolumny jednak nie rozumiem dalej
11 wrz 16:45
Krzysiek: aha, to dobrze masz. Myślałem, że rozwiązujesz 2 wiersz.
Bo tak naprawdę gdy w kolumnie ostatniej pojawi się zero to już nie ma co liczyć.
11 wrz 16:47
dzonsone: wiersze w 4 kolumnie wyszly mi takie :
1
0
0
1
dobrze
11 wrz 16:47
dzonsone: tak to rozumiem ze wtedy juz zdanie nie jest tautologia
11 wrz 16:48
Krzysiek: popatrz na pierwszy link tutaj umieszczony.
powinno być:
1
0
1
1
11 wrz 16:50
dzonsone: nie rozumiem wlasnie dlaczego 1 a nie 0
11 wrz 16:51