rozwiąż równania
Mika: Potrzeba rozwiązać mi równania: a)cos4 x − sin 4 x= sin 2x b) sinx− cosx=1 c) sinx+ sin 2x=
1
d) sin3x+sinx=cos3x+cosx e) sin3x− sinx= sin2x f) sin3x + cos3x=1 g) 2cosx − sinx= 1 h)
tgx+tg2x=tg3xi) tgx * tg3x=1
11 wrz 15:54
PW: Rozw. a)
cos4x−sin4x=(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=(cos2x−sin2x)
(bo w drugim nawiasie jedynka trygonometryczna).
sin2x=2sinxcosx
(wzór połówkowy),
a więc pozostaje rozwiązać równanie
cos2x−sin2x=2sinxcosx.
Po lewej stronie dodajemy i odejmujemy sin2x (żeby później zastosować wzór na kwadrat różnicy)
cos2x+sin2x−2sin2x=2sinxcosx
cos2x−2sinxcosx+sin2x=2sin2x
(cosx−sinx)2=(√2sinx)2
cosx−sinx=√2sinx lub cosx−sinx=−√2sinx
cosx=(1+√2)sinx lub cosx=(1−√2)sinx,
a dalej to już łatwe, jeśli się zajrzy do tablic, ile to jest ctg22°30´ (wartości dokładne, nie
przybliżone, jest taka tabelka z wartościami f. tryg. "popularnych" kątów).
12 wrz 10:53
Krzysiek: a) cos2 x −sin2 x =cos2x
czyli mamy: cos2x=sin2x
12 wrz 10:58
Godzio:
| | π | | π | | π | |
b) sinx − cosx = √2(sinxcos |
| − sin |
| cosx) = √2sin(x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
Wskazówki do c), d), e)
| | x + y | | x − y | |
sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x − y | | x + y | |
sinx − siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x + y | | x − y | |
cosx + cosy = 2cos |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 wrz 11:03
PW: Krzysiek ma rację, rozwiązując a) nie zauważyłem prostej zależności i niepotrzebnie się dalej
skomplikowało (chociaż nie ma błędu). Po uwadze Krzyśka mamy
ctg2x=1,
czyli podstawowe rozwiązanie
2x=45°
i nie trzeba pamiętać, ile to było ctg22°30´– samo "wyszło".
Zawsze lepsze jest rozwiązanie najprostsze!
12 wrz 11:53