prosta i punkt
Kika: Na prostej 2x+y = 0 znajdź punkt P taki, aby wektory AP i BP były prostopadłe, jeśli A ( −3,
−2) i B(2,−1)
5 maj 16:06
pazio: pomagam
5 maj 21:32
pazio: warunek na prostopadłość dwóch wektorów np a = [a
1, a
2] i b = [b
1, b
2]
a
1b
1 + a
2b
2 = 0
niech P(x, −2x)
AP = [−3−x, −2+2x]
BP = [2−x, −1+2x]
(−3−x)(2−x)+(−2+2x)(−1+2x) = 0
−6 +x + x
2 + 2 − 6x + 4x
2 = 0
5x
2 − 5x − 4 = 0
Δ = 25 + 80 = 105
| | 5 − √105 | | 5 + √105 | |
x1 = |
| ⋁ x2 = |
| |
| | 10 | | 10 | |
no chyba że walnęłam się w rachunkach
5 maj 21:41
Eta: Nie walnęłaś się

... też tak mi wyszło z obliczeń .
Pozdrawiam
5 maj 21:43
pazio: również pozdrawiam
5 maj 21:45