LICZBY RZECZYWISTE
PuRXUTM: Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko 3 dzielniki. Uzasadnij że różnica tych
liczb jest podzielna przez 4
11 wrz 15:26
Mila: k i n są kwadratami liczb pierwszych.
Niech
k=p2 i n=q2 , gdzie p, q to liczby pierwsze i p>2⋀ q>2
p2−q2=(p−q)*(p+q) iloczyn dwóch liczb parzystych jest podzielny przez 4
11 wrz 15:41
PuRXUTM: czyli to że mają 3 dzielniki i są nieparzyste to oznacza że muszą być kwadratami liczb
pierwszych ?
11 wrz 15:44
PuRXUTM: da się to jakoś udowodnić ?
11 wrz 15:45
Patronus: Każda liczba ma przynajmniej 2 dzielniki : 1 i siebie samą
Jeśli ma 3 to znaczy 1, samą siebie i p
I p2 − daje nam liczbę wyjściową
i p − musi byc pierwsza bo inaczej liczba dzielników była by wieksza
11 wrz 15:47
PuRXUTM: dzięki Patronus, Mila już rozumiem
11 wrz 15:49
Mila:
11 wrz 15:50