Magda: Bardzo proszę o szczegółowe rozwiązanie 4 zadań egzaminacyjnych

W niedziele ostatnia poprawka a ja nie umię ich rozwiązać, bardzo proszę o pomoc!
Zadanie 1
Oblicz granicę
Zadanie 2
Przedziały monotoniczności
Zadanie 3
Ekstrema lokalne
f(x,y) = 2x
3 + 4xy + y
2 + 9
Zadanie 4
Oblicz pole
y= x
2+9
y= 2x +9
11 wrz 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
3) masz procedurę którą musisz zastosować (nie znasz? no to wybacz, ale aby 'studiować' trzeba
jeszcze umieć sobie później notatki załatwić)
2) musisz wyliczyć pochodną tejże funkcji (a wcześniej określić dzedzinę tej funkcji), a
później:
https://matematykaszkolna.pl/strona/381.html
4) prosta całeczka ... narysuj są tą parabolę i prostą ... wyznacz punkty 'wspólne' obu funkcji
i oblicz całkę oznaczoną
1) wskazówka: d'Hospital
11 wrz 13:53
Magda: wiesz akurat notatki mam wszystkie zadnych wykładów ani ćwiczeń nie opuściłam ale co z tego?!
poprostu nie rozumie tego
11 wrz 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale 'procedury' nawet jeżeli nie rozumiesz to wystarczy, że ją 'wkujesz'
11 wrz 14:00
Mila:

4) y= x
2+9
y= 2x +9
punkty przecięcia wykresów:
x
2+9=2x+9⇔x
2=2x⇔
x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 lub x=2
Obliczamy całkę:
0∫
2(2x−x
2)dx dokończ
11 wrz 15:32
Mila: (2x+9−(x2+9))=2x−x2
11 wrz 15:34