całki nieoznaczone
ginka: proszę o pomoc, dopiero co zaczynam uczyć się całek i nie mam pojęcia co trzeba zrobić gdy mamy
ułamek gdzie w liczniku jest 1
11 wrz 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
pierwsza:
| | 1 | |
∫ |
| dx = ln |x−1| + C .... albo ze wzoru albo .... s=x−1 ; ds = dx , czyli |
| | x−1 | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| ds = ln |s| + C = ln|x−1| + C |
| | x−1 | | s | |
11 wrz 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
druga:
musisz dojść do postaci:
| | 1 | |
∫ |
| ds ... bo to = arctg s + C |
| | s2 + 1 | |
11 wrz 13:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
trzecia:
√25 − x
2 = 5−x
2 = (
√5−x)(
√5+x)
| | 1 | | A | | B | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | (√5−x)(√5+x) | | (√5−x) | | (√5+x) | |
czyli ROZKŁAD NA UŁAMKI PROSTE
11 wrz 13:59