. :(
Letty : wyznacz dziedzinę:
1.) log2(x2 + y) ≤ 1
2.) log14(x2 + y2) ≥ −1
11 wrz 13:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy log
2x ≤1

pamiętaj, że x>0
11 wrz 13:23
Letty : log2x ≤ log22 ⇒ x ≤ 2
11 wrz 13:52
Letty : dalej nie wiem jaka jest dziedzina.
11 wrz 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
0 < x2+y ≤ 2
czyli:
0 < x2+y ⋀ x2+y ≤ 2
−y < x2 ⋀ y ≤ 2−x2
y > x2 ⋀ y ≤ −(x2 − 2)
rysujesz obie parabolki i zaznaczasz przedziały ... część wspólna = dziedzina
11 wrz 13:55
Letty : a dlaczego jeszcze x2 + y musi byc większy od 0 ?
11 wrz 14:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czy wartość w logarytmie nie ma takiego warunku

a widziałeś/−aś kiedyś log
2 (−1)
11 wrz 14:03
Letty : aha, no tak! ale głupie pytanie
11 wrz 14:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
zdarza się najlepszym
11 wrz 14:11
Letty : kurcze bo mi cos nie wychodzi..
11 wrz 14:11
Letty : x
2 + y > 0 ⇒ y > x
2 tak? czy y > −x
2
11 wrz 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:

i masz obszar pomiędzy (bez czerwonej ... a z niebieską)
11 wrz 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2+y > 0 ⇔ x2 > −y ⇔ y < −x2
11 wrz 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle narysowałem
11 wrz 14:16
Letty : ok, teraz juz wszystko jasne

dzieki. ale mam jeszcze pytanie do tego drugiego przykładu.
x
2 + y
2 > 0 ⇔ y
2 > −x
2 tak? i co dalej z ta dziedziną ?
11 wrz 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
x
2 +y
2 >0 to mój drogi (moja droga) jest nic innego jak cała płaszczyzna (R
2) poza punktem
(0,0)
w końcu x
2+y
2>r
2 co oznacza

;> co to za obszar

albo prościej x
2+y
2≤r
2
11 wrz 14:20
Letty : nie rozumiem, dlaczego bez tego punktu (0,0) ?
11 wrz 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a kiedy x
2+y
2 ≤ 0

wtedy i tylko wtedy gdy x
2 = 0 oraz y
2 = 0 ... czyli bez punktu (0,0)
11 wrz 14:28
Letty : ok, czyli jak będe chciała to wszystko zaznaczyc na wykresie to poprostu wyjdzie mi takie koło
o promieniu r = 2 bez punktu (0,0) tak?
11 wrz 14:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
si seniorita
11 wrz 14:51