Aga1.: 6x− ilość wyprodukowanych detali przez pierwszą fabrykę(F
1)
3x− ilość detali wyprodukowanych przez drugą fabrykę(F
2)
2x− ilość detali wyprodukowanych przez trzecią fabrykę(F
3)
x∊N
+
A
1−zdarzenie polegające na tym, że detal pochodzi z F
1
A
2 , że z F
2
A
3− zdarzenie polegające na tym, że detal pochodzi z trzeciej fabryki.
B− wybrany detal jest wadliwy
| | 6 | | 3 | | 2 | |
P(A1)= |
| P(A2)= |
| , P(A3)= |
| |
| | 11 | | 11 | | 11 | |
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
P(B)=P(B/A
1)*P(A
1)+P(B/A
2)*P(A
2)+P(B/A
3)*P(A
3)=
Podstawiając do wzoru Bayesa
| | P(B/A1)*P(A1) | |
P(A1/B)= |
| = |
| | P(B) | |
dokończ