Proszę o pomoc:)
pwz: Ze zbioru liczb {0, 1, 2,..., 20} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
pary liczb, których suma jest parzysta, jeżeli wiadomo, że iloczyn jest parzysty.
11 wrz 12:01
Aga1.:

Jest 11 liczb parzystych i 10 nieparzystych
A− suma pary jest parzysta, gdy wylosujemy 2 parzyste( 2 nieparzyste odpada, bo iloczyn tych
liczb ma być parzysty)
11 wrz 13:03
Artur_z_miasta_Neptuna:
Aguś ... jest błąd zrobiony ... skoro wiadomo że iloczyn jest parzysty, to trzeba zrobić to z
pr. warunkowego (bo ten warunek w końcu 'na starcie' jest spełniony) dlatego o ile moc A się
nie zmieni, o tyle moc Ω jest zmieniona.
11 wrz 13:26
Aga1.:
Korzystałam z prawdopodobieństwa warunkowego , ale w ukryty sposób.
Arturku witaj, nie przekonałeś mnie.
Według Ciebie jak rozwiązanie ma wyglądać?
Inaczej
A− zdarzenie polegające na tym,że suma otrzymanej pary jest parzysta
B− "iloczyn otrzymanej pary jest parzysty"
A∩B− suma jest parzysta i iloczyn jest parzysty
P(A/B)=P(A∩B)}{P(B)}=
11 wrz 13:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | | |
skoro |Ω| = | = 21*10 = 210 ... to masz także opcję "3*7" braną pod uwagę |
| | |
| | | | | | | |
|B| (czy tam |Ω| − jak zwał tak zwał) = | * | + | = 11*15 = 165 |
| | | | |
lub prościej
11 wrz 13:49