Proszę o pomoc:)
pwz: Z 52−kartowej talii losujemy 1 kartę ze zwracaniem do momentu wylosowania kiera, ale co
najwyżej 5 razy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) będziemy losowali dokładnie 5 razy
b) będziemy losowali co najmniej 4 razy
c) będziemy losowali co najwyżej 4 razy
11 wrz 11:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
a)
| 39 | | 39 | | 39 | | 39 | | 13 | |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = .... |
| 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | |
b)
| 39 | | 39 | | 39 | | 39 | | 13 | | 39 | | 39 | | 39 | | 13 | |
| * |
| * |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| * |
| = |
| 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | |
c)
najlepiej z 'przeciwnego'
| | 39 | | 39 | | 39 | | 39 | | 13 | |
1 − |
| * |
| * |
| * |
| * |
| = |
| | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | | 52 | |
11 wrz 13:28