| arctglnx | ||
∫ | dx =? | |
| x |
| 1 | |
dx = dt | |
| x |
| t | 1 | |||
∫arctgtdt = tarctgt − ∫ | dt = tarctgt − | ln|t2 + 1| = | ||
| t2 + 1 | 2 |
| 1 | ||
∫arctglnx* | dx= | |
| x |
| 1 | ||
dt= | dx | |
| x |
| 1 | ||
| u=arctgt u'= | | | |
| 1+t2 |
| t | 1 | 2t | ||||
=t*arctgt−∫ | dt=t*arctgt− | ∫ | dt= | |||
| 1+t2 | 2 | 1+t2 |
| 1 | 1 | |||
=t*arctgt− | ln|1+t2|+C=lnx*arctglnx− | ln|1+ln2x|+C= | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
=lnx*arctglnx− | ln(1+ln2x)+C − mogę zamienić wartość bezwzględną na nawias, bo wyrażenie | |
| 2 |
| f'(x) | ||
∫ | dx=ln|f(x)|+C | |
| f(x) |