Piotr Ci to zrobi
Jak nikt nie chce zrobić to zrobię
x4 + 10x3 + 90x + 81
korzystam z tego że:
(x2 + 5x + 9)2 = x4 + 10x3 + 81 + 43x2 + 90x ⇒ x4 + 81 = (x2 + 5x + 9)2 − 10x3 −43x2
− 90x
zatem wstawiając odpowiednio do naszego wielomianu otrzymujemy:
(x2 + 5x + 9)2 − 10x3 −43x2 − 90x + 10x3 + 90x = (x2 + 5x + 9)2 − 43x2 = (x2 + 5x +
9)2 − (√43x)2 = (x2 + (5 + √43)x + 9)(x2 + (5 − √43)x + 9)
teraz sprawdzamy Δ tych pięknych wyrażeń
(x2 + (5 + √43)x + 9)
Δ = 25 + 10√43 + 43 − 36 = 32 + 10√43
√Δ = √32 + 10√43
wypada oczywiście sprawdzić czy można to spierwiastkować ładnie:
(a+b) = p{32 + 10√43
zatem mam układ równań :
a2 + b2 = 32
ab = 5√43
wyznaczajac b z drugiego i wstawiajac do pierwszego a następnie przemnażając przez b2
otrzymuję równanie : a2 −32a + 5√43 którego Δ < 0 więc nie zapiszemy pierwiastka ładniej.
| 1 | ||
x = | (−5 − √43 ± √32 + 10√43) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
(x2 + (5 − √43)x + 9)(x − | (−5 − √43 + √32 + 10√43)(x − | (−5 − √43 − | ||
| 2 | 2 |