Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość 17 cm, a promień okręgu wpisanego
ma 6 cm długości. Oblicz Pole.
Postępuję ta jak na rysnku i i teraz twierdzę że ten niebkiesko odcinek to wysokośc:
dlatego że h2= pq, gdzie pq to odcinki na ktore dzieli wysokosc przeciwprostokątną
rzeczywiscie 172 = 17 *1 7
ale nie ostane prawidłowego wyniku?
co robie źle?
czy nadal sądzisz że niebieski odcinek to jest wysokość
Też będzie pasować
| 1 | ||
P= r* | *(a+b+c)= r*40 = 240 [j2] | |
| 2 |
| 1 | ||
P=r* | (a+b+c)= ....= r(r+2R)= 6*40=240 | |
| 2 |