rozloz wielomian
marta: mam pytanie, utknęłam tutaj, mam rozłożyć wielomian na czynniki stosując wzor skroceonego
mnozenia. OK
3x2−2
10 wrz 23:10
ICSP: 3x
2 − 2 = (
√3x)
2 − (
√2)
2
teraz myśl
10 wrz 23:11
Piotr:
bigdy nie zdaze
10 wrz 23:12
Piotr:
nigdy
10 wrz 23:13
ICSP:
10 wrz 23:14
marta: (
√3x+
√2)(
√3x−
√2)

?
10 wrz 23:15
tn: tak dokładnie
10 wrz 23:15
marta: dzieki
10 wrz 23:15
ICSP:
10 wrz 23:16
Piotr:
10 wrz 23:16
Piotr:
ostatni
10 wrz 23:16
ICSP: Piotrze w środę pomyślę nad jakimś fajnym równanie do rozwiązania i obiecuje Ci że
będziesz miał pierwszeństwo
10 wrz 23:17
marta: nie macie nic innego do roboty?
10 wrz 23:19
ICSP: mam

W środę mam poprawkę z psychologii i teraz właśnie siedzę i się uczę
10 wrz 23:20
marta: no to powodzenia
10 wrz 23:21
Piotr:
nieeeeeeeeeeeeeee

widzialem Twoje równania (wielomiany). dziekuje bardzo. psychologia

zeby z tego miec poprawke ...
10 wrz 23:22
ICSP: 
One wcale nie są takie złe

Trzeba po prostu umieć do nich podejść
10 wrz 23:26
marta: hm, jak tak nie macie co robic to mzoe mi jeszcze tu pomozecie?
9x
2(x+2)
2−x
2
nigdy nie lubiłam wzorow s. m.
10 wrz 23:28
Piotr:
hmm jak ktos rozwiazal ich tyle to może

dla mnie to masakra.
jak nauka psychologii ?

u mnie wystarczylo byc na "odpowiednich" wykladach
10 wrz 23:30
Piotr:
s. m. − sucha masa ?
10 wrz 23:31
ICSP: 9 * x2 * (x+2)2 − x2 = ...
wykonuję dwie czynności : zapisuję 9 jako 32 oraz wyciągam x2 przed nawias
x2( (3x + 6)2 − 12) ) = i teraz skorzystaj z a2 − b2 dla tego co masz w nawiasie
10 wrz 23:32
marta: tia, sucha masa
10 wrz 23:32
marta: dzieki wielkie, ale chyba akurat tego nigdy nie zalapie −.−
10 wrz 23:33
ICSP: oczywiście a
2*b
2 = (ab)
2 dla a = 3 oraz b = x+2 mam :
3
2*(x+2)
2 = (3x + 6)
2 ale to na pewno wiesz
10 wrz 23:33
ICSP: marta niestety musisz to załapać

Wyciaganie przed nawias jest bardzo przydatne w rozkładzie wielomianów ( no chyba ze znasz
schemat Hornera
) xD
10 wrz 23:34
marta: znam schemat hornera i wiem jak wyciagac przed nawias, bardziej chodzi mi o to zauwaznie tego
wszystkiego
10 wrz 23:35
Piotr:
tu sie zgadzam

ale mi chodzi o to, by widziec wyrazy podobne. ze wyrazem podobnym moze byc
cokolwiek. spotkalem sie z tlumaczeniem w podrecznikach na znaczkach, symbolach itp.
10 wrz 23:36
marta: wiem wiem, ale jak się trafią jakieś takie mniej oczywiste to gorzej mi to wszystko wyłapać po
prostu, ale dzięki
10 wrz 23:38