Rozwiązanie prostego równania.
Qmi:
10 wrz 23:08
Bogdan:
jak proste, to pokaż swoje rozwiązanie
10 wrz 23:10
Qmi: Przynajmniej wydaje mi się że jest proste.
Gubię się przy
2x2 − 11x − 6 = 0
10 wrz 23:12
ICSP: za bardzo kombinujesz

a*b = 0 ⇒ a = 0 v b = 0
10 wrz 23:14
Qmi: Nie rozumiem tego zapisu.
10 wrz 23:33
ICSP: to niech bedzie na przykładzie :
a*b = 0 ⇒ a = 0 v b = 0
dajmy że wezmę sobie np
(5x + 7) * (15x + 128) = 0 ⇒ 5x + 7 = 0 v 15x + 128 = 0 (iloczyn dwóch liczb jest = 0 wtedy
| | 7 | | 128 | |
kiedy jedna jest równa 0 lub druga jest równa 0 ) ⇒ x = − |
| v x = − |
| |
| | 5 | | 15 | |
10 wrz 23:36
Ajtek:
Iloczyn dwóch liczb jest =0 ⇔ gdy jedna z tych liczb jest =0.
Zatem w Twoim przykładzie:
| | 1 | | 1 | |
2(x+ |
| )*(x−6)=0 ⇔ x+ |
| =0 lub x−6=0
|
| | 2 | | 2 | |
10 wrz 23:37
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
10 wrz 23:37