Sprawdź czy dana równość jest tożsamością.
Nejmen:
10 wrz 22:50
10 wrz 22:53
Piotr:
tg α !
10 wrz 22:57
Nejmen:
10 wrz 23:00
Piotr:
| | 1 | |
a wiesz ze |
| = ctgx ? |
| | tgx | |
10 wrz 23:04
Nejmen: bo?
10 wrz 23:08
10 wrz 23:12
Nejmen: tg α * ctg α = 1 / * tg α
ctg α = 1 * tg α
ctg α = tg α

Jakoś niezabardzo
10 wrz 23:14
Nejmen: dobra wyszło, ale co to pomoże przy zadani, z którym męczę się 1−1.5h ?
10 wrz 23:16
Piotr:
pisze x zamiast α
| | tgx | | 1 | | tgx −1 | |
mainownik 1 − ctgx = |
| − |
| = |
| jak podzielisz licznik przez ten |
| | tgx | | tgx | | tgx | |
mianownik to wyjdzie tgx
10 wrz 23:20
Nejmen: | | tgx | |
No właśnie i dlaczego w miejsce 1 podstawiłeś: |
| ? Tego nie rozumiem. Mógłbyś |
| | tgx | |
przejrzyście to wyjaśnić?
10 wrz 23:27
Ajtek:
| | 2 | | 5 | | 100 | | sinx | | tgx | |
1= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 5 | | 100 | | sinx | | tgx | |
10 wrz 23:30
Ajtek:
Cześć
Piotr 
.
10 wrz 23:31
Nejmen: dziękuje
10 wrz 23:36
Eta:
10 wrz 23:37
Ajtek:
Dobry Wieczór
Eta 
.
Mam do Ciebie pytanko małe, mogę?
10 wrz 23:38
Piotr:
Czesc
Ajtek 
PS nie wiem czy uzywac B czy moze C do imion...
10 wrz 23:39
Piotr:
ale nieladnie z mojej strony.
Dobry wieczór
Eta. wybacz prosze
10 wrz 23:40
Ajtek:
Ja używam w wiadomych przypadkach B lub P, P zdecydowanie mniej ostatnio. Zobaczymy co wyjdzie
z wyborów demokratycznych odnośnie koloru

.
10 wrz 23:41
Piotr:
"dzięki"
Trivial−owi mniej demokratyczne
10 wrz 23:43
Eta:
Witam, witam obydwu Panów
10 wrz 23:43
Ajtek:
Odnośnie
Triviala nie ja pisałem

.
10 wrz 23:44
10 wrz 23:46
Ajtek:
Eta, zastanawiam się czy nie nagadałem głupot "kursantowi", mianowicie:
log(7x−4)2+log(4x+3)2=2
takie zadanko mniej więcej miałem, nie pamiętam liczb logarytmowanych dokładnie. Oczywiście
dziedzina poszła, rozwiązanie:
log(7x−4)2*(4x+3)2=log100
i teraz opuszczamy logarytmy
(7x−4)2*(4x+3)2=102
[(7x−4)(4x+3)]2−102=0
[(7x−4)(4x+3)−10][(7x−4)(4x+3)+10]=0
Czy to ma ręce i nogi?
10 wrz 23:49
Ajtek:
Piotr, widziałem, śledzę ten wątek

.
10 wrz 23:51
Piotr:
oby
Eta nie poszla jeszcze spac

wole sie nie wypowiadac
10 wrz 23:53
Ajtek:
Możesz, nie mam pewności żadnej, a sprawa dosyć pilna na rano.
10 wrz 23:54
Piotr:
nie wiem w czym watpliwosci

poczekajmy troche
10 wrz 23:56
Bogdan:
logab + logac ≠ logab * logac, ale logab + logac = loga(bc)
tak, jak 2 + 3 ≠ 2 * 3
10 wrz 23:56
Ajtek:
To było na szybko improwizowane tuż przed moim wyjściem od "kursanta", a jutro ma sprawdzian
powtórzeniowy

.
10 wrz 23:57
Eta:
Ok

no i oczywiście w odp: uwzględnić dziedzinę
10 wrz 23:58
Ajtek:
Szanowny
Bogdanie, o tym co napisałeś to ja wiem, tylko czy ja gdzieś nie walnąłem na
szybko gafy, o to mi chodzi

.
10 wrz 23:59
Ajtek:
Uffffff, dzięki
Eta, Bogdan, Piotr
Tak po
Etowemu to jabłko spadło mi z serca

.
11 wrz 00:00
Bogdan:
log(7x − 4)2 + log(4x + 3)2 = 2 ⇒ 2log(7x − 4) + 2log(4x + 3) = 2
log(7x − 4) + log(4x + 3) = 1 ⇒ log(28x2 + 5x − 12) = 1 ⇒ 28x2 + 5x − 12 = 100
itd
11 wrz 00:00
Eta:
Bogdanie ... ja widzę log(7−4x)2 + log(4x+3)2= 2
Czyli rozwiązanie jest ok.
11 wrz 00:01
Bogdan:
gafa jest, nie da się ukryć
11 wrz 00:01
Piotr:
wg mnie dobrze jest
11 wrz 00:02
Eta:
Tak jak podał Bogdan podzielić obustronnie przez 2
11 wrz 00:04
Ajtek:
Wiedziałęm, że coś schrzaniłem
11 wrz 00:06
Piotr:
ale wyjdzie to samo ?
11 wrz 00:06
Ajtek:
Nie liczyłem tego z "uczniem" tylko walnąłem na szybko sposób rozwiązania, ale z tego co widać
"powinno" wyjść na jedno.
Wszak zachowałem własności logarytmów, tak mi się przynajmniej wydaje.
11 wrz 00:08
Eta:
Oczywiście
11 wrz 00:08
Bogdan:
Dążymy do upraszczania obliczeń, przecież rozwiązywanie zadań nie polega na tym, żeby
zarzynać się rachunkami
11 wrz 00:09
Ajtek:
Zawału serca można przez
Was dostać

.
11 wrz 00:09
Piotr:
no to teraz ja uff
11 wrz 00:10
Eta:
Tyle,że masz bardziej zawiłe równanie ... jak mawia
Gustlik ......... itd..
11 wrz 00:10
Ajtek:
Eta rozumiem, jak napisałem wyżej, to była improwizacja w progu

.
11 wrz 00:11
Piotr:
11 wrz 00:11
Eta:
Bogdan często mawia : "armatę wyciągasz do zabicia muszki"?
11 wrz 00:12
Ajtek:
Ups, miało być
Eta 
.
11 wrz 00:12
Bogdan:
O własnie
11 wrz 00:12
Piotr:
muszę zapamiętać
11 wrz 00:13
Eta:
11 wrz 00:13
Ajtek:
Weź zabij komara jak się schowa w kącie za szafą przy pomocy packi. Jak to mówią starożytni
"się nie da"

.
Dzięki za pomoc

.
11 wrz 00:14