funkcja wykładnicza
iwona: Funkcja wykładnicza
a) 0,4
x+3 + 2,5
−x−2 < 3
12
b) 16
x + 3 * 2
2x+1 + 8 < 0
c) 5
3x − 2 * 5
2x − 5
x+1 − 50 >0
czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć, bo nie wiem jak mam znaleźć wspólną podstawę
10 wrz 21:48
10 wrz 22:01
iwona: no tak, to wiem,
(25)(x+3) + ((25)−1)−x−2 < 312 tylko mi chodzi o to, co ja mam zrobic
dalej xd
10 wrz 22:06
stanislaw: b) za 22x podstaw np. t
10 wrz 22:07
krystek: | | 2 | |
a) podstawić za ( |
| )x=t |
| | 5 | |
lub rozpisać wg działan na potegach
10 wrz 22:13
iwona: b) wyszło t należy (−5, −1) i nie wiem co mam dalej zrobić ...
10 wrz 22:13
stanislaw: (22x)2 + 3*22x *2 + 8 < 0
22x = t
t2 + 6t +8 < 0
Δ = 4
t1 = −4 sprzeczne
t2 = 2
22x = t
22x = 21
2x< 1/:2
x< 12
10 wrz 22:31
stanislaw: odp do b)
x∊ (−∞, 12)
10 wrz 22:35
iwona: a dziękuję bardzo, z delty nie wyciagnęlam pierwiastka ....
10 wrz 22:39