Zadanie tekstowe
Kasiulka: Po trzykrotnej obniżce o 5 % kostium kąpielowy kosztuje 68, 59 PLN. Ile kosztował przed
obniżką?
5 maj 15:51
Karol_ck: x −cena tow przed obn.
I obnizka
0,05* x=0,05x
x−0,05x=0,95x−cena po I obn.
II obn
0,095x*0,05=0,0475x
0,095x−0,0475x=0,9025x−cena po II obn.
III obn
0,9025x*0,05=0,045125x −obnizka
0,9025x−0,045125x=0,857375x−cena po III obn.
Teraz
0,857375x=68,59/:0,857375x
x=80zl
Nie wiem czy dobry jest wynik
pozdro
5 maj 16:16
Karol_ck: Do której klasy chodzisz
5 maj 16:16
tim: Można łatwiej tak.
Cena po obniżce stanowi 0,95 poprzedniej.
x − cena początkowa
0,95x − cena po I
0,95(0,95x) = cena po II
0,95(0,95(0,95x)) − cena po III = 0,953x = 0,857375
5 maj 16:21
Kasiulka: do 2 liceum
5 maj 16:27
Karol_ck: Tak wiem , tylko chcialem to bardzo dokladnie rozpisać.Gdybym wszystkie obniżki razem zapisał
no to by mi wyszło dokładnie to samo.Chciałem żeby było zrozumiałe........
np.
Ktos moze nie kapowac skad jest 0,95x(0,95)
5 maj 16:27