Miary kątów
tomek:

Wyznacz miary kątów trójkąta ABC:
∡AOB=110 stopni
∡COA=130 stopni
10 wrz 21:25
Nienor: ∡AOB jest podwojonym kątem ∡ACB (są oparte na tym samym łuku), czyli ∡ACB = 55stopni
∡CAB = 65 stopni
W geometrii płaskiej trójkąt ma zawsze 180 stopni, więc trzeci kąt ma miarę 60 stopni
10 wrz 21:32
tomek: Dzięki

Ale skąd wzieło się ∡CAB=65 stopni

10 wrz 21:40
Eta:
Powinno być: |∡CBA|= 65o −−− połowa kąta ∡COA=130o
10 wrz 21:43
Nienor: Moja wina, Eta ma rację.
10 wrz 21:45
tomek: Dziękuje
10 wrz 21:48
Eta:
Na zdrowie
10 wrz 21:50
tomek:

A pomoże mi jeszcze w jednym, proszę
Wyznacz miary kątów trójkąta ABC
∡BDC=30 stopni
∡BCD=40 stopni
10 wrz 21:53
Eta:

kąt BCD to kąt
dopisany , jego miara równa jest kątowi wpisanemu DAC
(poczytaj o kącie dopisanym )
to:
α= 180
o−(40
o+40
o+30
o)= 70
o
Podaj teraz odp:....
10 wrz 22:13