Funkcja Kwadratowa
Siwy21: x2−x−6≥0
10 wrz 21:18
10 wrz 21:19
Siwy21: Mateusz ale ja tego wlasnie nie moge zajazyc
10 wrz 21:19
Nienor: Napisz jak obliczyłaś deltę.
10 wrz 21:22
Siwy21: nie wiem czy dobrze bo wyszlo mi 23?
10 wrz 21:23
Mateusz:
No to pokaz co juz policzyłeś albo czego nie rozumiesz
10 wrz 21:23
krystek: Oblicz m zerowe , naszkicuj wykres i z niego odczytaj gdzie wartości sa większe bądź równe
zero.
10 wrz 21:24
Siwy21: nie czaje ogolnie calosci

obliczylem delte i z delty mi wyszlo 23 i nw czy dobrze?
10 wrz 21:24
krystek: Δ=b2−4ac i licz
10 wrz 21:25
Siwy21: no i obliczylem mowie ze wyyszlo mi 23
dobrze?
10 wrz 21:26
Eta:

x
2−x−6=(x−3)(x+2) ≥0 x
1=3 v x
2= −2 i parabola ramionami do góry
odp: x€ ......... dokończ
10 wrz 21:26
krystek: Źle
10 wrz 21:26
krystek: Δ=(−1)2−4*1(−6)=1+24=25
10 wrz 21:27
Siwy21: czemu?
10 wrz 21:27
Nienor: Δ=(−1)2−4*(−6)*1=1+24=25
√Δ=5
10 wrz 21:28
Piotr:
Δ = 1
2 − 4*1*(−6) = 1+24 = 25
10 wrz 21:28
Siwy21: i teraz powinno sie liczyc m zerowe?
10 wrz 21:28
krystek: Tak
10 wrz 21:29
Siwy21: mozesz pokazac jak?
10 wrz 21:29
10 wrz 21:30
Siwy21: czyli x1 i x2
?
10 wrz 21:32
krystek: Tak
10 wrz 21:33
Siwy21: okej a mozesz Ty mi jakos jasno wytlumaczyc jak obliczyles mi Δ=(−1)2−4*1(−6)=1+24=25
10 wrz 21:34
krystek: | | −b−√Δ | | −(−1)−5 | | 1−5 | |
X1= |
| = |
| = |
| =−2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
x
2=...
10 wrz 21:39
olo113: ale mi chodzi jak obliczyles to Δ=(−1)2−4*1(−6)=1+24=25
10 wrz 21:39
Siwy21:
10 wrz 21:40
krystek: ?
10 wrz 21:41
Siwy21: ja policzylem to x2−3x−4≤0 i wyszlo mi 10? dobrze?
10 wrz 21:42