Jak wyliczyć pierwiastek do kwadratu ze znakiem ujemnym przed pierwiastkiem?
Michał: Obliczam deltę, i zatrzymałem się przy pierwiastku z siedemnastu.
Oto przykład:
Δ = (−√17)2 − 4 * 2/5 * 1/4
Czy zostawiamy minus i po prostu zdejmujemy pierwiastek z 17 ze względu na potęgę?
10 wrz 20:58
Maslanek: Podnosisz całe wyrażenie do kwadratu. Więc minus znika (−)*(−)=+
10 wrz 21:00
Michał: Dziękuję.
10 wrz 21:01
BB: {(1+√5)2 − (1−√5)2}2
9 sie 21:02
BB: Jak to wyliczyć
9 sie 21:03
Garth:
Wykorzystaj wzor skroconego mnozenia:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
9 sie 21:06
Garth: W tym wypadku a = 1+√5, b = 1−√5
9 sie 21:07
madzia: 2−(−2{2})2
22 wrz 18:31
ADRIANA: −[8}2 =
21 mar 11:58
ADRIANA: −{8}2=
21 mar 13:55
Jerzy:
−64
21 mar 13:57
jc: [(1+√5)2−(1−√5)2]2=[4√5]2=80
21 mar 14:04