nie wiem jak skonczyc zadanie
Rybak: co zrobic w nierownosci wykladniczej po tym jak wyliczylem (w potegach) x1 i x2?
10 wrz 20:54
krystek: Zapisz to zadanie.
10 wrz 20:54
Rybak: (3x)x2−4<=9x2−4
ps za 3 min wracam
10 wrz 20:57
Piotr:
rozwiazac zwyczajna nierownosc.
10 wrz 20:59
Maslanek: 3x3−4x≤32x2−8
x3−4x≤2x2−8
x3−2x2−4x−8≤0
10 wrz 20:59
Piotr:
cos mi sie zdaje ze inaczej to ma wygladac
10 wrz 21:00
Nienor: A czemu? Podstawy większe od 1, nie ma zmiany znaku.
10 wrz 21:03
Maslanek: Bo nie znajdziesz żadnego miłego pierwiastka
10 wrz 21:06
Rybak: a moze jakbym podstawil t pod x2?
10 wrz 21:06
Rybak: daloby mi to cos?
10 wrz 21:06
10 wrz 21:08
Maslanek: Po prawej stronie powinno być 9x2+4 i da się to rozwiazać ładnie.
10 wrz 21:10
Rybak: w podreczniku mam x2−4
10 wrz 21:11
Piotr:
mozemy strzelac

po lewej (3
2)
x2−4
10 wrz 21:11
Piotr:
sprawdz dokladnie !
10 wrz 21:12
Rybak: pisze dokladnie z podrecznika (3x)x2−4<=9x2−4
tak jest w podreeczniku sprawdzalem 10x
10 wrz 21:14
Nienor: W podręczniku nie ma błędu, tylko trzeba uważnie przenosić na drugą stronę. Jak przenosimy −8,
na lewo, zmieniamy znak.
10 wrz 21:17
Nienor: Robi się:
x3−2x2−4x+8= x2(x−2)−4(x−2)=(x2−4)(x−2)=(x−2)2(x+2)
10 wrz 21:19
Piotr:
racja, nie zauwazylem
10 wrz 21:20
Rybak: ok dzieki

pozdrawiam
10 wrz 21:22